Mjölksyrakurs 7 april

Varför fermenterar/mjölksyrar vi grönsaker?

 

Idag är denna metod och dess produkter ganska kända av de allra flesta människor. Särskilt de senaste 10 åren när mycket fokus kring hälsa har legat på hur man kan förbättra sin tarmhälsa.

Redan flera tusen år före Kristus har man sett att fermentering av såväl bröd och vin som ost gjordes. Så att använda jäst, mögel och bakterier för att förädla matprodukter är en mycket gammal tradition.

På 1500 talet kom mjölksyrningen till Europa. Det var framförallt surkål som man använde då.

Att fermentera är att ”laga mat med mikroorganismer” (jäst, mögel och bakterier). När man mjölksyrar grönsaker utvecklas och förökar sig mjölksyrabildande bakterier.

Längre hållbarhet

Med mjölksyrning får vi längre hållbarhet. Det är en slags konserveringsmetod där t ex vitkålen håller upp till ett år i glasburken. Säg är inte det fantastiskt!

Det är också den enda metod av förädling av mat där vitaminer och mineraler bevaras plus att det naturligt bildas b-vitaminer.

Sist men inte minst, man får flera andra godbitar när man äter mjölksyrade grönsaker.

Fibrerna i grönsakerna innehåller resistent stärkelse som fungerar som mat till de goda tarmbakterierna i tjocktarmen.

Bakterierna i t ex surkålen bidrar till att både öka antalet goda bakterier och även ”slå ut” de mindre goda.

Naturligt intag av b-vitaminer som är avgörande för matsmältning, immunförsvar och ämnesomsättning.

Detta ingår i programmet

 

  • Praktisk mjölksyrning genom att krama ur vätskan.
  • Praktisk mjölksyrning genom saltlag.
  • Ekologiska grönsaker och havssalt för att kunna mjölksyra.
  • Grundläggande kunskap kring mjölksyrning.
  • Sopplunch med bröd, pålägg och sallad (gluten, mejeri och sockerfritt).
  • Te med litet tilltugg på em.
  • Träffa andra likasinnade och utbyta erfarenheter.
  • En pdf med recept och boktips.

Tidsschema, ungefärligt:

 

  • 11.00 samling och kort presentation.

  • 11.30 - 13.00 vi gör surkål.

  • 13.00 - lunch och kort promenad.

  • 14.15 -15.30 vi mjölksyrar med saltlag.

  • 15.30 fika och avslut av dagen.

     

    Att ta med:

    Förkläde & kniv. Glasburkar, två stycken, volym max 6 dl och du behöver kunna få ner knytnäven i den ena burken.

Praktisk information 

Var: 

Herresta Lada ligger utanför Sigtuna, ca 45 min från Stockholm och 30 min från Arlanda. Märsta pendeltåg ligger 10 min bort. Vi kan ordna hämtning på stationen.

När: 

Sön 7 april kl 11.00-16.00

Pris & Anmälan:

750 kr inkl lunch, 650 kr med egen lunch.

Anmälan nedan. Anmälan är bindande.

Varmt Välkommen med din anmälan 

 

Mjölksyrakurs 7 april kl. 11.00-16.00

 

Registrera mig

Om Maria

 

Jag är diplomerad kostrådgivare och specialiserar mig på antiinflammatorisk kost.
Jag har själv haft hormonella obalanser i 20 års åldern som gjorde bl.a. att jag gick upp i vikt och min mens försvann, vilket ledde mig in på naturlig kost och näringslära som läkte mina problem på 6 mån.

Idag träffar jag kursdeltagare och klienter som har olika inflammationssymptom i kroppen och lär dom att ställa om sin kost och ändra livsstil.

Mitt fokus är alltid att stärka upp och äta mer av det som minskar inflammationen istället för att fastna i allt det man inte får äta. Det ger fina resultat med symptomlindring och läkning inifrån.

Just det önskar jag alla.

Med Värme

Maria Mickelsbacka