Fem julrecept som jag själv absolut kommer att ha på mitt julbord.

jul recept Dec 18, 2020

Du har väl följt vårt JUL-TABBERAS i Facebook-gruppen? Där har vi lagt ut julrecept nu under tre veckor; allt ifrån efterrätter, godis, sidorätter av många olika grönsaker givetvis.  Där finns de typiska julkryddorna närvarande i flera recept och ofta har vi tipsat också hur man kan byta ut en ingrediens till en nyttigare och mindre inflammatorisk.

Om du inte redan är med i gruppen hittar du den här https://www.facebook.com/groups/608276373258938

Och i gruppen under fliken ENHETER högst upp ligger alla de andra 20-tal recepten.

Här har jag valt ut de fem som jag själv absolut kommer att ha på mitt julbord, tre egna och två  med länkar; 

 

Två goda röror till julbordet

Båda rörorna serverar jag med blad från hjärtsallat, blir som fyllda båtar, enkla att stoppa i munnen!

Grön ärtröra med sting

4 port

  • 5 dl gröna ärtor, upptinade
  • 1 lime pressad
  • ½ färsk röd chili, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, krossad och finhackad
  • 1 msk ljus misopasta
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 kruka färsk koriander
  • Smaka av med havssalt

Ta ut ärtorna ur frysen och låt tina. Lägga alla ingredienser i en matberedare och mixa tills blandad men fortfarande har lite struktur kvar.

Morots- och ingefärsdressing

(jag har ändrat så det blir en röra istället)

4 port

  • 3 dl riven morot
  • 1 msk ingefära, riven
  • 1 liten schalottenlök, finhackad
  • 2 msk ljus misopasta
  • 1 tsk honung
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • En nypa havssalt

Krama ur saften ur de rivna morötterna och lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till önskvärd konsistens. Håller upp till 5 dagar i kylen.

Jordärtskockscarpaccio med citron

Detta är garanterat den mest antiinflammatoriska rätten på julbordet hos mig i år!

En av de viktigaste bakterierna i tjocktarmen heter Akkermansia. Dessa behövs för att upprätthålla en antiinflammatorisk balans i tarmen och därmed kroppen. Många av oss har väldigt få av dessa visar det sig i tester. För att öka på antalet är det gynnsamt att äta en fiber som heter inulin. Det hittar du framförallt i jordärtskockor. Håll till godo med detta mycket enkla och fräscha recept!

https://farbrorgron.se/jordartskockscarpaccio-med-citron.../

 

Saffranskladdkaka

Serveras gärna med kokosgrädde till. Mums!

https://bakasockerfritt.se/item/saffranskladdkaka

 

Havsgrönsaker med vitlök och röstade valnötter

  • 50 gram arame
  • 0,5 dl tamari
  • 0,5 dl god äppelcidervinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 klyftor vitlök
  • hackade torrostade valnötter eller mandel
  • 2 msk ghee eller kokosolja

Blötlägg aramen i 15 min. Den sväller till dubbel storlek, minst.

Värm fettet i kastrullen och lägg i vitlöken så doften sprider sig.

Lägg i algerna och häll på vätskorna.

Låt koka under lock i 20 min. Rör om några gånger under tiden.

Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka lite grovt.

Lägg upp i en skål och dekorera med nötter.

  

Grönkålssallad med tranbär och avokado

GRÖNKÅL äter väl alla till julen!

Här är en jättegod grönkålssallad jag brukar göra:

  • Grönkål, riven och lätt gnuggad i lite olivolja
  • Päron i små bitar
  • Körsbärstomater

Blanda med dressing: havre fraiche, citron, dijonsenap, salt

Lägg upp, toppa med skivad avokado, torkade tranbär och

pumpafrön.

Väldigt fina smakkombinationer som gifter sig gott med varandra!

 

Close

Vill du få

Nyheter - Inbjudningar -
Tips och råd

från Maria Mickelsbacka?

Fyll i namn och epost nedan.